Perenner

Blommor som blir allt vackrare med åren

Perenner är blommor som lever i flera år. De vissnar på hösten men roten ligga i dvala till våren och när värmen kommer börjar den växa igen.

Vi har specialiserat oss på att odla ett lite udda sortiment med speciella sorter och färger, till exempel trädgårdsliljor, dagliljor, irisar och pioner. (se listan nedan). Naturligtvis har vi även andra perenner som odlas och levereras från Vagersta Perenner som ligger mellan Västerås och Sala.

Vi erbjuder bra och tåliga perenner som klarar vårt klimat bra!

Att tänka på! För att lyckas bra med en perennrabatt/plantering måste man jobba med jorden. Rötterna i jorden behöver luft, vatten och gödning för att kunna överleva. Här i Rättvik verkar de flesta perenner trivas i upphöjda bäddar eftersom våra marker oftast är steniga och hårda. (Förutom i centrala Rättvik där det bara är sand.)

Upphöjda bäddar: Lägg ut tidningar direkt på gräsmattan och fyll på med ny matjord som blandas med planteringsjord, kompost och kogödsel.

Om du inte vill eller kan arbeta med jorden får du plantera växter som trivs just i din jord. Du får då prova dig fram och se vad som fungerar. Ett tips är att välja växter som är anspråkslösa i sina växtkrav eller som trivs i blöt alternativt torr jord.

Jordförbättring:
Det första du måste ta reda på är – Vad har du för jord?

Torr och sandig jord:
Här har vi experimenterat med olika lösningar och det som har fungerat bäst är att lägga en markduk i botten (ej upp på kanterna!) på rabatten (upphöjd eller gräva ur). Fyll på med ny matjord som du blandar med kogödsel, kompost, planteringsjord m.m. Ett annat alternativ är att du använder din sandjord som du förbättrar med planteringsjord eller kompost och biokol.

Lerig och blöt jord:
Om du gör en upphöjd rabatt kan du plantera vad du vill!  Annars jordförbättrar du med barkmylla, biokol, kompost, grus (ej sand för då blir jorden som betong) och planterar de växter du gillar.

Hård och kompakt jord:
Även här är en upphöjd rabatt att föredra men du kan också luckra upp jorden. Gräv två spadtag djupt på hösten och låt jorden frysa sönder under vintern. När våren kommer vänder du ner kogödsel, barkmylla och kompost i jorden med grep.

Ett annat knep du kan ta till för att på sikt få en bra jord är att täcka jorden med exempelvis gräsklipp, halm och/eller hösilage innan ogräset hinner komma upp för mycket (gärna maj–juni). Jorden håller då fukten bättre och maskarna bidrar till att jorden blir luftig och bra för växternas rötter.

Ha tålamod! Gödsla varje vår och ”mata” jorden med material från naturen så kommer växterna visa sin kärlek till dig som tack för din omsorg.